Israël-Palestina beter begrijpen

Dernière mise à jour : 20 oct. 2020

Vind het artikel in het Frans of Engels door hieronder te klikken op de taal van uw voorkeur.

Retrouvez l’article en français ou en anglais en cliquant ci-dessus sur la langue de votre choix.

Find the article in French or English by clicking above on the language of your choice.


De vzw AIM is gestart vanuit de vaststelling dat een groot aantal haatboodschappen en gewelddadigheden bij jong en oud is gebaseerd op een gebrek aan kennis van de ander, op stereotypen. De haatboodschappen zijn vaak islamofoob en antisemitisch en worden versterkt door verschillende gebeurtenissen: enerzijds de opkomst van extreemrechts en de terroristische aanslagen in Europa en elders, anderzijds het Israëlisch-Palestijnse conflict waarvoor nog altijd geen oplossing is gevonden.

Elk jaar brengt het programma "Israël-Palestine : pour mieux comprendre - former des Ambassadeurs de nuances" (Israël-Palestina beter begrijpen - schaduwambassadeurs opleiden) scholieren van het 5de middelbaar en leerkrachten van uiteenlopende scholen en met verschillende sociaaleconomische en culturele achtergronden samen.

Dit maakt het in de eerste plaats mogelijk om de sociale mix te versterken tussen Brusselse jongeren die anders niet de kans zouden krijgen om elkaar te ontmoeten. Ze komen samen om elkaar te ontdekken, om na te denken, om weg te stappen van de "pasklare ideeën", om in de "complexiteit" van de geschiedenis en de actualiteit te stappen en om een kritische geest te leren ontwikkelen vanuit een symbolisch conflict in onze samenlevingen.

De jongeren volgen opleidingsmodules via verschillende didactische activiteiten (geschiedenislessen, opleiding over stereotypen, de media), maar ook een studiereis op het terrein om hen bewust te maken van de realiteit die jongeren in Israël en Palestina ervaren. Deze studiereis geeft hen de tools om een nieuwe houding te ontwikkelen tegenover de protagonisten van het conflict en de joodse en moslimgemeenschappen (in het Midden-Oosten, in België en in de wereld): een humanisering van het conflict.

Door “schaduwambassadeur” te worden, delen onze jongeren hun ervaring op andere Brusselse scholen, maar ook met hun naaste omgeving, familie en vrienden, wat bijdraagt aan het multiplicatoreffect van het project. Vandaag is het programma toe aan zijn 6e editie, waaraan meer dan 250 jongeren deelnemen.


Als je hun acties wilt volgen, ga dan naar: www.actinmed.org
7 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout